Adviesprijs: 59,95
54,95
U bespaart: 5,00 (8%)
Besparing 8%
4 stuk(s)
+

  3-5  12+  45 min 7/10

Hansa Teutonica is een strategisch spel waarbij je enorm veel vrijheid hebt in het kiezen en gebruiken van je acties.

De spelers proberen als handelaren hun aanzien binnen de Hanze te vergroten. Dit kan op vele manieren bereikt worden. Onder andere het openen van handelskantoren in zoveel mogelijk steden of een samenhangend netwerk van steden vormen door handelaren in te zetten dragen bij in het vergroten van het aanzien. Ook door jouw handelaarseigenschappen te ontwikkelen kun je het aanzien vergroten. Plaats koopmannen en groothandelaren op het speelbord of gebruik ze om concurrerende handelaren te verdrijven. Ontwikkel eigenschappen en behaal de meeste prestigepunten!

De Duitse Hanze

De Duitse Hanze [Latijn: Hansa Teutonica] was tijdens de middeleeuwen een samenwerkingsverband van voornamelijk kooplieden uit Noord-Duitsland. Steden die zich aansloten bij de Hanze van Kooplieden en Steden werden Hanzesteden genoemd. Dit samenwerkingsverband tussen de Hanzesteden is nooit gebaseerd op een verdrag of contracten. Het is daarom moeilijk om alle steden die tot de Hanze behoorden precies aan te geven, ook omdat belangrijk is om te weten wanneer steden zich erbij aansloten. In totaal zijn er zeker 200 steden die op enig moment direct of indirect deel uitmaakten van de Duitse Hanze.

Hansa Teutonica Big Box is een strategisch spel waarbij je enorm veel vrijheid hebt in het kiezen en gebruiken van je acties. Maak dus slim gebruik van je koopmannen en groothandelaren, verbeter tijdig je eigenschappen, houd je tegenstanders voortdurend in de gaten en maak gebruik van de mogelijkheden die zich voordoen om zo prestige te verdienen. Wie deze onderdelen het beste weet te combineren, zal de meest succesvolle handelaar in de geschiedenis van de Hanze worden.

De succesvolle strategische klassieker opnieuw uitgegeven in een grote doos inclusief veel uitbreidingen:

 • uitbreiding ‘East’
 • uitbreiding ‘Brittania’
 • uitbreiding Gunst van de Keizer
 • 9 opdrachtkaarten

Speluitleg

 • 3 dubbelzijdige speelborden (standaard, Britannica, East)
 • 5 spelersborden
 • 21 fiches
 • 9 opdrachtkaarten
 • 156 houten onderdelen
 • 1 scoreblok
 • spelregels

  Mensen vroegen mij regelmatig; "Ralf, wat is nou het beste bordspel?". Uiteraard is dat volledig afhankelijk van het gezelschap en de omstandigheden, maar als ik één titel moest kiezen dan is het Hansa Teutonica. Voorheen uitgegeven door 999 games als Hanzesteden heeft White Goblin Games het spel opnieuw uitgebracht onder de "internationale naam" Hansa Teutonica.

Wat maakt Hanzesteden nu zo'n goed spel? Het is in ieder geval niet de vormgeving. Persoonlijk ben ik niet gecharmeerd van de middeleeuws ogende grafische vormgeving. Gelukkig heb ik hier doorheen kunnen kijken.

In Hanzesteden probeer je een netwerk van kantoren in steden te plaatsen. Dat doe je met behulp van kubussen en schijfjes op een bord. Hiermee scoor je punten en de speler met het hoogste aantal punten wint het spel. Klint simpel? Mooi niet. Je kunt een kantoor in een stad namelijk alleen bouwen als je de hele route er naartoe beheerst. Pas als alle vakjes op een route (2/3/4/5) gevuld zijn met jouw kleur stenen kun je een handelskantoor in de stad plaatsen, of de bonus van die stad claimen. Naast de handelskantoren kun je namelijk bonussen krijgen in een stad. Zo'n bonus laat je extra blokjes van je tableau afnemen waardoor er meer mogelijkheden beschikbaar komen of de acties beter worden.
Om te kunnen claimen dien je wellicht de blokjes van andere spelers weg te jagen. Als je dat doet dan kost het jou extra blokjes, en mag de andere speler extra blokjes op het bord zetten. 

Dit mechanisme creert enorm veel spelersinteractie. Je bent de hele tijd bezig met elkaar te blokkeren en opofferingen te doen om toch routes te claimen. Je kunt ook niet kiezen voor een bepaalde tactiek en daaraan vasthouden. Elke beurt weer moet je de mogelijkheden bekijken en zo optimaal mogelijk gebruik maken van vrijgekomen plekken. Niet alleen om zelf te kunnen claimen, maar ook om te voorkomen dat anderen makkelijk claimen. Wat je in veel spellen ziet, is dat als je een andere speler dwarszit, dit jou acties (punten, tijd etc) kost, en dat een derde speler met de winst er vandoor gaat. In Hansa Teutonica kun je echter blokkeren met als doel (hoop) dat je wordt weggejaagd en elders meer blokjes mag plaatsen. Blokjes op het bord plaatsen kost namelijk meer acties dan blokjes op het bord verplaatsen.

Er zit nagenoeg geen geluk in dit spel. Op drie routes komen bonusfiches met (soms) sterke eenmalige bonussen te liggen. Als zo'n sterke bonus net vor jouw beurt op het bord komt te liggen en je bent in de gelegenheid om deze te claimen, dan heb je net geluk.

Deze combinatie van interactie, beperkt geluk en steeds wisselende omstandigheden maakt Hansa Teutonica voor mij zo'n goed, en wellicht zelfs het beste, bordspel.