34,95
2 stuk(s)
+

   1-5    14+   30-60 min  6/10

In It's a Wonderful World belichaamt men een groeiend imperium en moet men zich sneller en beter ontwikkelen dan zijn concurrenten ! Een spel bestaat uit 4 rondes. In elke ronde trekt men kaarten die men gebruikt om grondstoffen te produceren en zijn rijk te ontwikkelen. Men kan ervoor kiezen om enkele kaarten te recycleren om meteen grondstoffen te krijgen of ze gebruiken om te bouwen om zo elke ronde grondstoffen te produceren en/of zegepunten te winnen. Aan het einde van ronde 4 wint de speler met de meeste overwinningspunten het spel.

  • 1 vijfdelig spelbord om samen te stellen
  • 5 tweezijdige Keizerrijk kaarten (A/B)
  • 150 Ontwikkelingskaarten
  • 170 Grondstoffenblokjes (35 Materials , 30 Energy , 30 Science ,30 Gold , 30 Exploration, 15 Krystallium)
  • 80 Karakter tokens (40 Generaals and 40 Bankiers)
  • 1 Rondemarkeersteen
  • 1 scoreblok

Spelverloop

It’s a wonderfull world is een prachtig draft en enginebuilder spel. Het speelt over vier rondes en degene met de meeste punten is de winnaar. Card drafting is het mechanisme waar je allemaal een aantal kaarten krijgt, er eentje van neemt en de rest doorgeeft aan je buurman. (“draft” betekent trekken in dit geval).
Engine building is een mechanisme waarmee je middels het uitbouwen van jouw “machientje” zo effectief mogelijk grondstoffen binnenkrijgt en deze omzet in punten (in de meeste spellen tenminste).
It’s a wonderfull world combineert deze twee mechanismes op een erg leuke manier. Elke ronde bestaat uit twee fases. Een draft fase waar elke speler een kaart kiest en zijn hand vervolgens doorgeeft. Aan het einde van de draft fase kiest de speler welk van deze kaarten ingeleverd worden voor goederen en welke kaarten gehouden worden om te bouwen. Goederen welke je krijgt moeten altijd meteen geplaatst worden op kaarten die je wil bouwen. Zodra een kaart het vereiste aantal goederen heeft gekregen wordt deze als gebouw geplaatst in je stad. De tweede fase van het spel is de grondstoffen ronde. Hier produceert elke speler grondstoffen met de gebouwen die al zijn gebouwd. Het bijzondere aan dit spel is dat de grondstoffen in een specifieke volgorde worden geproduceerd. Deze geproduceerde grondstoffen mogen dan direct op gebouwen worden geplaatst. Als deze een kaart completeren, dan kan deze meteen in de stad worden gebouwd. Deze gebouwen tellen dus daarom ook meteen mee met het produceren van grondstoffen die later aan de beurt zijn. Dat directe aspect maakt het spel erg bijzonder en gaaf! Je bent je hersenen aan het pijnigen om de grondstoffenproductie zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden.

De mening van goede spellen

In het spel zit een beetje geluk. Je kunt toevallig de kaarten krijgen die je nodig hebt, maar dat is meer afhankelijk van je medespelers. Kiezen zij er voor om jou de kaart te geven die je nodig hebt? Daarin zit de interactie in dit spel en daar moet je rekening mee houden.
De eerste keer dat ik dit spel speelde hield ik mijn buurman niet in de gaten en won deze met een enorme voorspong. Bij het tellen van de punten zag ik al die kaarten die ik klakkeloos had doorgegeven omdat ze nutteloos voor mij waren, maar enorm veel punten voor hem. Dat maakt het spel niet alleen geschikt voor families, maar ook voor gevorderde spelers. Het spel lijkt moeilijk, maar als je de regels eenmaal door hebt, dan speelt het in twintig minuten weg. Met hoeveel je speelt maakt daarin  niets uit omdat iedereen tegelijk aan het denken is over welke kaarten te bouwen. Ben je op zoek naar een engine builder die je snel wegspeelt, maar toch de voldoening geeft van een volledig spel, dan heb je aan it's a wonderful world een goed spel.


Ralf