22,95
2 stuk(s)
+

   2    12+   30-60 min  6/10

In dit spel duiken twee spelers in dit legendarische schandaal. Als adviseur van Nixon probeer je met alle middelen het vol te houden tot aan het einde van de ambtstermijn, terwijl de andere speler als eindredacteur van de krant genoeg bewijs probeert te vinden om Nixon te laten aftreden. Wie zal winnen in deze spannende race tegen de klok?

Wij leveren de Nederlandse versie standaard met twee gebeurtenis promokaarten. 

Trailer

Uitleg

  • 1 speelbord
  • 44 speelkaarten
  • 36 bewijsfiches
  • 7 fotofiches
  • 10 houten schijven
  • 1 stoffen zak
  • spelregels (met een uitgebreid achtergrondverhaal

Dit is een heel sterk twee-spelerspel. Alhoewel het thema, het Watergate schandaal dat leidde tot het aftreden van president Nixon voor veel mensen een ver van mijn bedshow is, heeft het een prachtig spelletje opgeleverd. De spelers hebben volledig asymmetrische rollen. Je speelt als Nixon, of als de eindredacteur van de Washington Post. Nixon probeert vijf termijnen in zijn functie te blijven en de eindredacteur probeert informanten middels bewijsmateriaal te verbinden aan president Nixon.

Elke ronde bestaat uit drie fasen. In de beginfase trekken alle speler hun handkaarten. Afhankelijk van het initiatief is dit een verschillend aantal kaarten. 
Nixon pakt vervolgens 3 fiches met bewijs uit de zak. Alleen Nixon mag deze bekijken en neerleggen op de "0" van het initiatief track.

Vervolgens begint de kaarten fase. Daar spelen de spelers hun kaarten uit de hand. Deze hebben een dubbele betekenis. De waarde van de kaart of een actie.
Met de waarde van de kaart kan de speler bewijsmateriaal, initiatief-, of termijnmarker zijn kant op krijgen. Zodra met dat bewijs probeert de eindredacteur een spoor te maken tussen Nixon en een informant. Nixon kan ook bewijsmateriaal 'verduisteren' wat dit spoor blokkeert. De initiatiefmarker  bepaalt de startspeler in een volgende ronde en het termijnfiche levert de eindredacteur bonussen, of Nixon de overwinning op. 

Met de acties zijn er heel veel verschillende acties te spelen. Sommige daarvan vereisen dat de kaart uit het spel verdwijnt, andere kaarten gaan naar de aflegstapel.

De laatste fase is de evaluatiefase. Hier wordt de ronde geëvalueerd en opgeruimd. De volgende ronde wordt voorbereid. 

Watergate is een echte touwtrekwedstrijd tussen de spelers. Het spel kun je snel op tafel leggen maar duurt lang om te doorgronden. Je probeert de tegenstander te slim af te zijn, en je moet echt kiezen of je een kaart inzet voor de waarde, waardoor hij beschikbaar blijft voor de toekomst of voor de (sterke) actie.


Ralf