18,95
18 stuk(s)
+

   2-4    10+   30 min  3/10

HET VERBODEN EILAND - HET POPULAIRE FAMILIESPEL WAARIN JE MOET SAMENWERKEN 

Het Verboden Eiland was de verborgen schuilplaats van de Archeërs, een oude mystieke beschaving. De mythe wil dat de Archeërs de vier elementen van de Aarde beheersten - vuur, wind, water en aarde - met vier heilige schatten: het Kristal van Vuur, het Standbeeld der Wind, de Kelk der Oceaan en de Steen der Aarde.
Omdat de schatten in kwade handen catastrofale schade zouden aanrichten, verborgen de Archeërs ze op het Verboden Eiland. Ze ontwierpen het eiland zodat het zou zinken als indringers ze ooit probeerden te roven. Na de mysterieuze ondergang van hun rijk bleef het Verboden Eiland eeuwenlang verborgen…tot nu.

Jullie team van avonturiers moet samenwerken om te voorkomen dat het Verboden Eiland zinkt, opdat je genoeg tijd hebt om de vier schatten te pakken te krijgen. Als je ze eenmaal hebt, dan moet je bij de Dwazenlandplaats zien te komen en met de helikopter ontsnappen.
Maar als het eiland zinkt voor de missie is volbracht hebben jullie verloren! Weet jouw team als eerste het eiland te betreden, de schatten te vinden en het er levend van af te brengen?

 

  • een nieuw coöperatief spel van de auteur van het succesvolle Pandemie
  • eenvoudigere spelregels en kortere speelduur waardoor het prima geschikt is als familiespel
  • spelers beschikken over unieke vaardigheden en kunnen zelf de moeilijkheidsgraad bepalen waardoor het spel uitdagend en spannend blijft. 
  • sfeervolle illustraties op tegels en prachtig vormgegeven schatten 
  • unieke uitgave in een blikken doos!

We zijn er nog niet aan toegekomen om de componenten van dit spel te beschrijven.

Dit is een heel leuk coöperatief spel voor families met kinderen. Je gaat samen proberen te winnen van het spel.

Spelverloop

Op de tafel wordt een eiland gevormd van vierkante kaartjes. Er is een stapel overstromingkaarten beschikbaar die overeenkomt met deze plaatsen. Daarnaast is er een stapel met schatkaarten.
Het eiland gaat langzaam zinken. Dit gebeurt in twee stappen. De eerste stap is dat het eilandkaartje wordt omgedraaid naar de blauwe zijde. Daarna wordt het kaartje van de tafel genomen.
De spelers hebben allemaal een rol met een extra vaardigheid en zijn na elkaar aan de beurt. In een beurt kan men drie acties uitvoeren. Met kan lopen naar andere tegels, tegels droogleggen (een kaartje terugdraaien naar de droge zijde), een schatkaart doorgeven, of een schat claimen door vier schatkaarten van de kleur van de schat af te geven.
Nadat de speler zijn beurt heeft beëindigd krijgt hij twee schatkaarten, en moet hij twee overstromingkaarten trekken. De eilanden die corresponderen met de overstromingkaarten worden naar de blauwe kant gedraaid (als het land tot dan toe droog was) of van de tafel genomen. De schatkaarten kunnen worden gebruikt voor het claimen van de schatten. Maar in de schatkaarten zitten ook "het water stijgt" kaarten. Zodra dit gebeurt worden de reeds getrokken overstromingskaarten geschud en bovenop de stapel gelegd. Je weet dus dat dezelfde gebieden opnieuw op zullen duiken. Na een "het water stijgt" kaart wordt ook het aantal overstromingskaarten dat je moet trekken verhoogd. Zo fungeert dit als een timer van dit spel.
Zodra de spelers alle vier de schatten hebben gevonden en naar de landingsplaats hebben gebracht hebben ze gewonnen. Zinkt het eiland eerder? Tsja, dan heb je een goede reden om nog een potje te spelen.


De mening van goede spellen

Ik ben al lang fan van dit spel. Het is een perfecte mogelijkheid om samen met je kinderen een spel te spelen en hen kennis te laten maken met (leuke) spelmechanismen. De kinderen zullen leren te onthouden welke kaarten eraan gaan komen en een planning maken hoe dit te voorkomen. De aanbevolen leeftijd is 10 jaar, maar alle informatie is in principe open. Dat betekent dat als er een volwassene is die het spel kan leiden je dit al veel eerder kunt spelen met je kinderen. Mijn zoon was 6 toen we dit spel regelmatig op tafel legden. Wat ik leuk vond om te doen was te spelen met de invloed die je hebt. Waren de kinderen wat moe, dan hielp ik hen iets meer met de juiste keuzes. Waren ze echter helemaal hieper-de-pieper, dan mochten ze het mooi zelf uitzoeken en kwam verlies wat vaker voor. Dat zegt ook iets over de moeilijkheidsgraad van dit coöperatieve spel. Die is niet bijster hoog (je kunt het moeiljker maken door te starten met een hogere waterstand).
Als je dit spel met veelspelers gaat spelen zul je er weinig plezier aan beleven. Daarvoor is het te voorspelbaar. Voor beginnende spelers en families met kinderen is dit echter een goed spel. 


Ralf