Letter Jam

17,45
7 stuk(s)
+

   2-6    10+   45 min  5/10

Letter Jam is een spel waar het vooral draait om een goede samenwerking tussen de spelers. Ga in de schoenen van je medespelers staan en bedenk de beste hint om hen te helpen de letter die in hun houder staat te vinden. Probeer ook je eigen letters te raden op basis van de hints die je medespelers geven. Aan het einde van het spel wordt duidelijk of je de juiste hints hebt gegeven en de hints van je medespelers goed hebt geïnterpreteerd. Werk samen en proef de zoete smaak van een welverdiende overwinning.

  • 64 letterkaarten
  • 1 joker
  • 8 nummerfiches
  • 6 rode hintfiches
  • 9 groene hintfiches
  • 6 kaarthouders
  • 6 potloden
  • 1 blok met invulbladen
  • 4 hintkaarten
  • spelregels

Een coöperatief woordenspel, waarbij je je eigen woord moet raden en hints moet geven aan je medespelers. Een soort Scrabble zonder competitie. 

Spelverloop

Elke speler maakt een woord van 5 kaarten, elk met een letter. De kaartjes met de letters erop worden gehusseld en gedekt aan voor buurman in een rij gelegd. Je hebt dus 5 kaartjes voor je liggen, waarvan je niet weet wat de letters zijn, alleen dat ze samen een woord vormen.

De eerste letter van de vijf wordt in een standaard gezet. Op een manier dat iedereen, behalve jijzelf de letter kunt zien. Je ziet dus alle letters, behalve die van jezelf. Met de letters die je ziet (en een joker en mogelijk dummy-spelers) moet je in je hoofd een hint-woord maken voor de andere spelers. Met jouw hint probeer je anderen hun letters te laten raden. Maar niet iedereen mag een hint geven. Je omschrijft jou hint zonder informatie vrij te geven over de letters. Je mag zeggen,  "ik help jullie allemaal, en ik gebruik de joker". De groep kiest vervolgens op basis van de omschrijving de speler die de hint mag geven.

Voorbeeld: Ik zie de letters B - S -E bij mijn medespelers. Mijn hint wordt dan: "mijn woord heeft 6 letters, ik help jullie allemaal en ik gebruik een joker".

Degene die de hint mag geven kan die niet zomaar zeggen. Hij gebruikt genummerde fiches om de volgorde van de letters te benoemen. De spelers vullen op hun blaadje de letters in welke ze zien en proberen daarvan een woord te maken. Op basis van deze volgorde ziet iedereen iets anders.

Voorbeeld:
Speler 1 (met de E) ziet: B*SB?S De * staat voor de joker, het ? voor zijn eigen letter.
Speler 2 (met de B) ziet: ?*S?ES
Speler 3 (met de S) ziet B*?BE?

Als iemand weet welke letter hij heeft, dan mag hij door naar de volgende letter van zijn woord. Dat lukt vaak niet in één keer. Soms heb je meerdere woorden nodig om tot jouw letter te komen.

Er is een vaststaand aantal rondes dat het speelt. Aan het eind van het spel heeft (hopelijk, maar niet waarschijnlijk) iedereen alle letters gevonden. De spelers dienen dan de letters (nog steeds blind!) in de juiste volgorde te leggen.

Vervolgens worden de letters per spelers één voor één opengedraaid. Je scoort punten als er een Nederlands woord is gevormd (zelfs als dat niet het woord is dat origineel gemaakt is).


De mening van goede spellen

Wow, wat een vreemd spel is dit. Maar wat een plezier zul je hebben als je eenmaal door hebt hoe het speelt. De regels zijn goed geschreven en duidelijk, maar zo anders dan de meeste spellen die ik ken, dat we een paar potjes nodig hadden om er lekker in te komen. Er zit namelijk heel veel denkwerk in dit spel. Je probeert de hintwoorden zo goed mogelijk te kiezen en je moet je verplaatsen in wat de ander ziet van jouw hintwoord. Waar in veel spellen je makkelijke woorden kiest, geven in dit spel minder voorkomende combinaties vaak betere tips.
Als jouw medespeler bijvoorbeeld ?OEK ziet, dan help je hem niet echt. Er zijn nog zoveel mogelijkheden (B,D,H,R,S,Z). 
Ook bij de tactiek van het zoeken van je eigen letter moet je nadenken. Komt hij namelijk twee (of meer keer) voor in het hintwoord, dan is de deductie een stuk gemakkelijker. Ik ben in mijn hoofd de hele tijd het alfabet af aan het gaan voor mogelijke combinaties. 

Als het k?artje op zijn ?laats valt, dan gee?t dat enorm veel voldoening en ??ezier. Hou je van een coöperatief spel en van woordpuzzels, dan heb je aan Letter Jam een goed spel.


Ralf