59,95
12 stuk(s)
+

   1-4    13+   40-80 min  7/10

Helaas uitverkocht release nieuwe druk vermoedelijk februari 2021

In de lieflijke vallei Everdell vind je een beschaving van boswezens. Deze beschaving groeit en bloeit. Zal de zon het helderste schijnen in jouw stad voordat de winter komt?

Everdell is een dynamisch bouw- en worker placementspel; leuk voor families en veelspelers ! • 128 verbluffend mooi geïllustreerde kaarten
 • 1 speelbord
 • 30 bessen
 • 30 takken
 • 25 hars
 • 20 kiezelstenen
 • 24 houten boswezens
 • 1 toekomstboom
 • 4 gebeurtenistegels
 • 27 minikaarten
 • 30 puntfiches
 • 20 bezetfiches
 • 18-zijdige dobbelsteen

Everdell is zo’n vriendelijk en lief spel. Vanaf het eerste moment wordt je de wereld van de bosdiertjes binnengezogen. Elke illustratie is een kunstwerk dat niet zou mistaan in een prachtig sprookjesboek.

Spelverloop

In Everdell ontwikkel je een dorp door het bouwen van constructies en het rekruteren van critters. Critters? Ja, want elk van de bewoners van je dorp is een diertje uit het bos. 

Het spel speelt over 4 seizoenen waarna de punten worden geteld. De spelers zijn na elkaar aan de beurt waarin je de keuze hebt uit drie acties. Je kunt één van je werkers op een plaats in het bos zetten (worker placement) en de opbrengsten (of punten bij bonuskaarten) ervan nemen. Je kunt ook een kaart (uit je hand of uit het openbare en gedeelde aanbod) plaatsen. De laatste actie welke je kunt doen is het terughalen van je werkers en doorgaan naar het nieuwe seizoen.
Het plaatsen van je werkers gebeurt kan op enkele vaste plaatsen op het bord, of op 4 speciale plaatsen die elk spel anders zijn. Deze grondstoffen (hout, hars, kiezels, besjes, kaarten of overwinningspunten) bewaar je in je voorraad voor de tweede actie, het plaatsen van kaarten. Hiervoor betaal je de grondstoffen die nodig zijn. Voor het bouwen van een constructie zijn hout, hars en/of kiezels nodig. Deze betaal je en je bouwt het gebouw.

Er zijn 5 soorten gebouwen. Deze hebben respectievelijk een éénmalige actie, leveren punten op aan het einde van het spel, leveren bonusmaterialen op met andere acties, bieden nieuwe acties om werkers te plaatsen of genereren zelf grondstoffen. Voor het rekruteren van de critters geldt hetzelfde, alleen hiervoor betaal je met besjes. Er is echter iets bijzonders bij dit spel. Als je een gebouw hebt gebouwd dan wil de bewoner daar graag (gratis) in komen wonen. Als je bijvoorbeeld de mijn al hebt gebouwd in je dorpje, dan hoort daar de mol bij. Je mag deze dan gratis bouwen.

De mening van goede spellen

Naast het feit dat dit spel er te gek uitziet is dit een heel sterke combinatie van een worker-placement en een engine building game. De volgorde waarin je je kaarten bouwt is belangrijk om de strijdt om de bonusfiches te winnen, je bewoners gratis binnen te halen en de plaatsen op het bord welke je wil gebruiken te blokkeren. De enorme hoeveelheid verschillende kaarten, beschikbare acties en events zorgen er voor dat elk spel anders is en een andere tactiek nodig heeft om de meeste punten te behalen.
Met het trekken van kaarten kun je gelukkig zijn. Je kunt net die diertjes pakken die passen bij de door jou gebouwde constructies. Die kans wordt groter naarmate je meer kaarten kunt pakken, dus dat is door je tactiek te beïnvloeden.
De interactie is subtiel. Er zijn een paar kaarten die direct interactie hebben met de medespelers. De meeste andere interactie komt uit het blokkeren van beschikbaarheid of het bouwen van de gebouwen uit het gedeelde aanbod. De strijd gaat vaak ook om het binnenhalen van de bonuskaarten.
Al met al vind ik dit spel een absolute aanrader voor families met kinderen. De adviesleeftijd is 12 jaar, maar ik speel het spel al twee jaar met mijn kinderen (en hun vrienden) die destijds 10 en 12 waren. Als hun Engels het toelaat, en met wat hulp vinden ze dit allemaal een prachtig spel. Het thema en de vormgeving dragen natuurlijk enorm bij aan een fijn en gezellig gevoel.

Ralf


'Everdell ziet er fantastisch uit en de onderdelen zijn erg fraai. Het spel neemt graag de hele tafel in beslag en van mij mag dat. Met recht een favoriet voor alle jaargetijden!' Dice Daniel

'De speelstukken zijn van hoge kwaliteit, de herspeelbaarheid is goed en het spel speelt gemakkelijk en de vormgeving is ontzettend sterk.' Nox' Spellenzolder

'Tot nu toe een van de leukere spellen die ik dit jaar heb gespeeld.' As a Board Gamer

'Naast het feit dat de spelmechanismen me absoluut bevallen en dat het materiaal flawless is, ademt dit spel een bepaalde sfeer uit.' Spinli

Everdell met Pearlbrook uitbreiding

1 x 59,95 56,95
+
1 x 44,95 43,00
Totale catalogusprijs 104,90
Bundelprijs 99,95