Celestia

17/03/2021
door Marcha van Kempen

Spelverloop

Wat een prachtig klein spelletje is dit, maar wat een diepgang en spelplezier geeft het. 

De eerste keer dat ik dit spel op een beurs zag wilde ik er voorbij lopen. Mijn spellenvriend Jan wilde het echter spelen, en wat was ik daar later blij om. 

In Celestia speel je een karakter in een soort vliegboot die van eiland naar eiland vliegt. Hoe verder je komt in de eilandenreeks, des te hoger de beloning die er te halen valt. Elke ronde is iemand anders de kapitein en die is verantwoordelijk om naar het volgende eiland te gaan. Om naar het volgende eiland te gaan zijn verschillende kaarten nodig die de kapitein moet uitspelen. 

Welke kaarten dat zijn is afhankelijk van een worp met de dobbelstenen door de kapitein. Na het werpen moet ieder bemanningslid (behalve de kapitein zelf) bepalen wat ze doen. Vertrouwen ze erop dat de kapitein de kaarten heeft, dan blijven ze zitten. Denken ze dat de kapitein niet de benodigde kaarten heeft dan stappen ze op het huidige eiland uit en krijgen ze een schatkaart van dat eiland. Zo wordt de vliegboot steeds leger, totdat de kapitein de benodigde kaarten niet kan afleggen. Dan stort de vliegboot neer, krijgt niemand een schatkaart en begin je van voren af aan. Dit herhaalt zich totdat iemand genoeg overwinningspunten heeft om de victorie te claimen. 

Uiteraard zijn er naast de schatkaarten ook nog andere manipulatiekaarten die het net even anders maken Het spel is een zogenaamd ‘push your luck’ en blufspel tegelijk. 

De mening van goede spellen

Er komt absoluut geluk bij kijken, rol je als kapitein wat er nodig is om verder te gaan? Dit geluk is echter enigszins te beperken door meer kaarten te verzamelen voordat je verder gaat. Of door uit te stappen voordat jij kapitein wordt.

Het spel zit boordevol interactie. Iedereen doet de hele tijd mee en je bent elkaar de hele tijd aan het bespelen. Soms gooi je iemand uit de boot, of je besluit als kapitein om het schip te laten crashen terwijl je wel had kunnen betalen. Dat maakt dit een uitstekend spel voor gezinnen met kinderen. 

De aanbevolen leeftijd is 8 jaar en hier ben ik het over het algemeen wel mee eens. Daaronder kunnen ze het spel wellicht wel mee spelen, maar is het moeilijk om te begrijpen waarom je bijvoorbeeld eruit wordt gegooid. 

Ook als je oudere kind moeite heeft met deze negatieve interactie (elkaar pesten) kun je beter niet voor dit spel kiezen. Voor deze groep is het verboden eiland, ook met vliegtuigen en eilanden, een betere optie.

Ralf

Link naar de productpagina


Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling

Abonneer op de nieuwsbrief