Architecten van het Westelijk Koninkrijk

17/03/2021
door Marcha van Kempen

Spelverloop

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een verassend worker placement spel. In dit spel probeer je zoveel mogelijk punten te behalen. Dat doe je door jouw werkers op het bord te plaatsen, grondstoffen te verzamelen en gebouwen te bouwen. Deze gebouwen leveren punten, meer grondstoffen of kortingen op.
Je begint het spel met 20 werkers! Dat lijkt veel, maar je zult ze nodig gaan hebben.
Hoe meer van jouw werkers er op een veld staan, des te meer grondstoffen krijg je. Je tegenspeler kan echter besluiten om alle werkers van zo'n grondstoffenverzamelplaats naar de gevangenis te sturen. Gelukkig kun je die er weer uitkopen, maar zorg dat je dat op tijd doet, anders leidt het tot strafpunten.
Je kunt helpers inhuren, die voordelen geven voor bepaalde gebouwen.
Het spel heeft ook een deugd-spoor. Bepaalde acties zorgen er voor dat je hierop daalt (de zwarte markt) of stijgt (bouwen van kerken). Als goedwillende nobele wil je natuurlijk ethisch correct handelen, dat levert immers punten op. Maar deze bonus voor ethische personen zorgt er wel voor dat je niet meer op de zwarte markt mag handelen.

De mening van goede spellen

Dit spel heeft enorm veel spelersinteractie. Je bent de hele tijd aan het kijken wat de ander doet en daarop aan het reageren. Stuur je zijn mensen naar het gevang? Bevrijd je je eigen mensen? Wanneer bouw je aan de kathedraal? Overal is deze interactie aanwezig. Dat maakt het een erg leuk spel.
Het spel speelt ook erg snel, omdat de acties niet moeilijk zijn. Plaats één werker, er voer één actie uit. De acties op zich zijn simpel en de iconografie van het spel is fantastisch. De spelregels beschrijven de regels duidelijk en met goede voorbeelden, maar dankzij het goede grafisch ontwerp zul je die al snel niet meer nodig hebben.
Niet voor niets heeft dit spel de Nederlandse spellenprijs van 2020 gewonnen.
Ben je op zoek naar een leuke worker placement met veel interactie, dan heb je aan Architecten van het Westelijk Koninkrijk een goed spel. 

Ralf 

Linknaar de productpagina

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling

Abonneer op de nieuwsbrief